Bądźmy ze sobą szczerzy, w deserach bardzo rzadko chodzi o to, żeby zachwycały skomplikowanym wyglądem, a bardzo często o to, żeby smakiem wzniosły nas gdzieś mniej więcej ponad chmury. Nie zrozumcie mnie źle, jestem całym sercem za deserami (i daniami w ogóle), które wymagają umiejętności i czasu, by je przygotować. W głowie posiadam jednak specjalną szufladkę na przepisy tak proste i niewymagające, że mógłby przygotować je pięciolatek. Mimo że sama nie jestem pięciolatkiem, chętnie z nich korzystam, bo pozwalają mi nie zwariować podczas gonitwy dnia codziennego i w szybki sposób zaspakajają ochotę na odurzającą słodkość, wypełniającą tłustość czy soczystą wytrawność.
Jedynym z moich ulubionych przepisów tego typu jest przepis na Obłędne Cynamonki. Obłędne, ponieważ są obłędnie pyszne. Nazywane również „Uzależniaczami”, bo nie ma takiej możliwości, by skończyć na jednej. Uprzedzę więc już w tym miejscu, że składniki warto podwoić i zrobić od razu podwójną porcję. Znikają w ilościach hurtowych!

Obłędne Cynamonki są dziecinnie proste w przygotowaniu, powstają z gotowca dostępnego w każdym dyskoncie, wykorzystuje się do nich niewiele składników, nie rujnują więc domowego budżetu i oprócz zachwycającego smaku mają także zachwycający wygląd. Mam wrażenie, że cynamonki w Polsce stały się popularne za sprawą pięknych instagramowych flatlay’ów w jesiennym stylu. Myślę jednak, że są to takie ciastka, które sprawdzą się nie tylko podczas jesieni, lecz także na bożonarodzeniowe święta i Wielkanoc i piknik w środku lata.
Nie będę więcej przedłużać, po prostu zaproszę Was do wypróbowania tego zaskakująco łatwego przepisu na cynamonki:
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego/drożdżowego do wypieków/na pizzę (możesz wykorzystać każdy typ gotowego ciasta; ciasto na pizzę będzie twardsze i bardziej zwarte, francuskie lekkie i kruszące się; najlepsze jest drożdżowe do wypieków – zwarte, ale wciąż dość miękkie)
- 4 łyżki cukru białego lub brązowego
- 1,5 łyżki cynamonu mielonego
- 10 gram masła
Przygotowanie (25 min.):
Masło rozpuść w rondelku albo kuchence mikrofalowej. Ciasto wyjmij z opakowania i rozwiń na płasko. Na blaszce do pieczenia połóż papier do pieczenia, a piekarnik nastaw na 200 stopni Celsjusza.
Rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka wysmaruj całe ciasto. Nie przekładaj ciasta na drugą stronę, wystarczy wysmarować jedną. Nie żałuj masła. Jeśli widzisz, że całe ciasto jest już posmarowane, posmaruj jeszcze jedną warstwą. W kubku lub małej misce dokładnie wymieszaj ze sobą cukier i cynamon. Gotową mieszankę rozsyp równomiernie na całej szerokości ciasta.
Zwiń ciasto w rulon – rozpoczynając od szerszej strony – wtedy cynamonek wyjdzie więcej, a i tak będą miały swój wspaniały instagramowy-ślimakowy wygląd. Staraj się zwijać ciasto dość ciasno, tak by pomiędzy warstwami nie zostawiać przestrzeni. Gotową roladę pokrój na około 2 centymetrowe odcinki.
Przekładaj cynamonki jedną po drugiej na blaszkę do pieczenia. Układaj je tak, by od góry widać było tzw. ślimaka ze zrolowanych warstw. Między ciastkami nie musisz zostawiać dużych odstępów. Jeśli wykonasz je z ciasta drożdżowego, nie urosną na tyle, by sobie nawzajem przeszkadzać. Jeśli z ciasta francuskiego, to nic się nie stanie, jeśli będą dotykać się bokami.
Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz cynamonki w 200 stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut. Będą gotowe, gdy ciasto przybierze kolor miodowy z brązowymi odcieniami w górnej części.
Pamiętaj, by podzielić się z kimś kogo lubisz – wtedy smakują najlepiej.
Smacznego!



