
Zaledwie kilka podstawowych składników, miska, widelec i łyżka i 50 minut pieczenia, a na stole pojawi się przepyszne śniadanie. Chlebek bananowy to jeden z tych przepisów, który uzależnia, uprzedzam więc, że jeśli raz spróbujesz, już nigdy nie przejdziesz obojętnie obok przejrzałych, przecenionych bananów w sklepie.
Składniki
- 5 przejrzałych (już miejscami czarnych!) bananów
- 215 gram mąki pszennej
- 90 gram masła
- 120 gram drobnego cukru do wypieków lub innego cukru
- 2 jajka
- po 1 łyżeczce: sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i cynamonu
- garść orzechów np. nerkowców
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i ustaw na pieczenie góra-dół bez termoobiegu.
- Banany obierz, pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Rozgnieć je widelcem – nie muszą być idealnie gładką masą, więc odpuść sobie blender. 😉
- Do rozgniecionych bananów dodaj jajka i cukier i znów wymieszaj widelcem.
- W kuchence mikrofalowej rozpuść masło, lekko przestudź i dodaj do bananów.
- Na koniec dodaj do bananów mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon i pokruszone delikatnie orzechy i znów wymieszaj do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do keksówki (15cmx25cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz na środkowym ruszcie przez 50 minut.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw chlebek w środku na 2 minuty, a następnie wyjmij chlebek i pozostaw w formie jeszcze przez kolejne 10 minut.
- Po tym czasie wyjmij chlebek bananowy z formy, pozostaw na 10 minut do lekkiego ostygnięcia.
Podawaj z kawą, ciepłym mlekiem, kakao, a nawet z gałką lodów waniliowych jeśli masz ochotę na nieco porannego rozpieszczania.