Zdaję sobie sprawę z tego, że Pumpkin Spice to już raczej przeżytek. Cały świat zdążył go już poznać i się w nim zakochać, a ja dopiero teraz ogarnęłam, że dyniowy syrop mógłby być naprawdę smaczny i warto go spróbować.

Na pomysł przygotowania tego syropu wpadłam znajdując w lodówce połówkę małej dyni, z którą nie miałam co zrobić. Na szczęście korzenne przyprawy, które są w nim niezbędne zawsze są obecne w mojej kuchni. Niewiele więc czasu upłynęło między pomysłem i realizacją. Jeszcze tego samego dnia, a było to Halloween, w moim domu po raz pierwszy zagościł dyniowy syrop Pumpkin Spice do kawy.

Przygotowanie syropu jest naprawdę łatwe i dość szybkie, a lista składników niezbyt długa. Mój przepis jest jeszcze szybszy niż większość przepisów, które możesz znaleźć online, ponieważ nie musisz obierać i kroić dyni. Nie ma za co!

Pumpkin Spice najczęściej wykorzystywany jest do słodzenia kawy, ale jak na mój gust można go równie dobrze wykorzystać do jesiennych deserów. Sprawdzi się jako sos do deserów z lodami, jogurtem czy jako polewa do ciasta, na przykład sernika. 

Składniki: 

  • 100 g nieobranej dyni
  • 2 szklanki białego cukru
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, kardamonu mielonego, gałki muszkatołowej, goździków mielonych lub w całości
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

  • Dynię pokrój na kawałki i usuń pestki. Nieobraną dynię wstaw do piekarnika i piecz w 200 stopniach Celsjusza do miękkości miąższu przez około 30 minut.
  • Z upieczonej dyni wydrąż miąższ i przełóż do małego garnka lub rondla. Miąższ dokładnie zblenduj.
  • Dodaj wodę, cukier i przyprawy i dokładnie wymieszaj. 
  • Zagotuj mieszankę, zmniejsz ogień i gotuj przez około 12 minut do zgęstnienia syropu. W razie potrzeby dodaj więcej wody. 
  • Gotowy syrop przestudź i przetrzyj przez sitko do osobnego słoiczka. Resztkę dyni, która zostanie na sitku możesz wyrzucić. 

Wskazówki:

  • Nawet jeśli wydaje Ci się, że upieczona dynia jest jednolita i nie potrzebuje blendowania – zblenduj ją. Ja tego nie zrobiłam i w trakcie gotowania „rozgniatałam” łyżką kawałki dyni o krawędzie garnka. Oszczędź sobie tego. 🙂
  • Jeśli wolisz, by Twój syrop był gęsty i treściwy nie przecieraj go przez sitko, a jedynie wyjmij z niego goździki, jeśli używałeś/aś całych. 
  • Pumpkin Spice przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce przez tydzień.